Jak dbać o noże kuchenne?
W żadnej kuchni nie może zabraknąć noży. To podstawowe wyposażenie pozwalające na przygotowywanie ulubionych potraw. Dobrej klasy noże są przede wszystkim ostre i skuteczne. Z czasem jednak i one mogą się stępić. Co wtedy robić, jak przywrócić im ostrość? Jak o nie dbać, by posłużyły jak najdłużej?
Jak dbać o noże na co dzień?
Jako że noże to jedno z najważniejszych akcesoriów w kuchni, kupując je, najlepiej nie iść na kompromisy w kwestii jakości. Potem jednak ważna jest także właściwa pielęgnacja.
Dbanie o noże oznacza ich właściwe przechowywanie – każdego oddzielnie, by noże nie obijały się o siebie i nie tępiły w ten sposób. Druga zasada to ręczne mycie. Mocne detergenty stosowane w zmywarkach mogą źle wpłynąć na stal i stępić ostrze. Ostatnia, ale najważniejsza kwestia, to regularne ostrzenie – tego wymagają nawet najlepszej jakości ostrza, jeśli mają pozwalać na szybkie, wygodne krojenie.
Kiedy ostrze się stępi – jak przywrócić nożom ostrość?
Tępe ostrze nie oznacza, że nóż nadaje się do wyrzucenia. To normalne, że z czasem nawet właściwie traktowany nóż traci na ostrości. Ostrze zużywa się bowiem także podczas krojenia.
Wtedy wystarczy użyć profesjonalnej stalki to noży. To niewielki, prosty gadżet, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. W kilka minut pozwoli naostrzyć noże i sprawi, że te będą jak nowe. Stalki do noży to nie bez powodu najpopularniejszy rodzaj ostrzałki. Są niedrogie, poręczne, łatwe w przechowywaniu. Może dostać je w niemal każdym sklepie z akcesoriami do kuchni.
Jaka stalka do noży sprawdzi się najlepiej?
Stalki do noży cieszą się ogromną popularnością. Można kupić je w sieciówkach, w małych sklepach z wyposażeniem kuchennym, w sklepach internetowych.
Najważniejsze, by wybierając stalkę do noży, zwracać uwagę na jakość wykonania. Sama ostrzałka powinna być mocna, solidna, wytrzymała. Rączka musi być stabilna, a ostrzenie będzie szybkie i przyjemne. Najlepszym wyborem, jeśli chodzi o stalki do noży, są bez wątpienia produkty cenionych na rynku, dbających o jakość wykonania producentów.